Idag får ca 10 % av alla kvinnor bröstcancer någon gång under sitt liv. Livstidsrisken för att insjukna i bröstcancer vid en mutation i BRCA1 eller BRCA2 bedöms vara 60-80 %. Vid profylaktisk mastektomi, d.v.s. en förebyggande bröstoperation, så bedöms risken minska med 90 %.



Förebyggande bröstoperation

För den som har anlag för ärftlig bröstcancer så finns möjlighet att genomgå en förebyggande bröstoperation med samtidig återuppbyggnad av nya bröst. Operationen syftar till att ta bort all bröstkörtelvävnad. Operationen sker under narkos och görs av ett team där bröstkirurg och plastikkirurg ingår. När bröstet är borttaget placeras ett implantat bakom bröstmuskeln och huden på bröstkorgen. Genom att lägga implantatet bakom den stora bröstmuskeln får man bättre täckning och ett mjukare bröst än om det skulle läggas direkt under huden.

På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är det vanligt att man använder en påfyllningsbar expanderprotes som senare byts ut till ett permanent implantat i silikon. Det finns olika sätt att rekonstruera bröst men jag beskriver det sätt som jag genomgått i Göteborg.

Efter operationen förstoras expandern genom att koksaltlösning sprutas in i ventilen genom huden. På detta sätt töjs huden successivt. Första insprutningen görs redan vid operationen. Ett par veckor efter operationen börjar man fylla på veckovis, vanligtvis till en något större storlek än slutresultatet för att få ett mer naturligt resultat i slutändan. När påfyllningen är klar så väntar man tre månader tills avslutande operation då en permanent silikonprotes sätts in. Detta är en mindre operation än den första och kräver kortare sjukskrivningstid. Det finns olika lösningar för bröstvårtor och vårtgårdar, vanligast är att vårtgårdarna tatueras som ett sista steg i rekonstruktionen. Hela processen tar upp till ett år.

Källa: Informationsbroschyr från Karolinska universitetssjukhuset samt information från min läkare.